ns ۳۲/۶۲
اثر متقابل (PL*CR)
۴
ns ۹۹ /۱۰۰
اثر متقابل (CR *T* PL)
۴
ns ۸۵/۹۲
اشتیاه فاکتور فرعی فرعی
۲۴
۲۸/۱۰۶
CV %
۱۹/۱۱
*،**و ns به ترتیب تفاوت معنیدار در سطح ۵ درصد، ۱ درصد و عدم تفاوت معنیداری را نشان میدهد.
از نظر عملکرد علوفه تازه بین کمخاکورزی و بیخاکورزی اختلاف معنیداری وجود داشت. بیشترین عملکرد علوفه مربوط به تیمار کمخاکورزی با ۷۴۷/۱۰۴ تن در هکتار بود که نسبت به تیمار بیخاکورزی و مرسوم به ترتیب افزایش ۸/۲۱ و ۴۷/۱۴ درصدی داشت. علت کمتر بودن عملکرد در روش بیخاکورزی در مقابل دو روش دیگر ناشی از استقرار ضعیفتر گیاهچههای ذرت در شرایط بدون شخم، تهویه کم خاک و رقابت علفهای هرز با گیاه ذرت در مراحل اولیه رشد بود. علت افزایش عملکرد درسیستم کمخاکورزی در مقایسه با خاکورزی مرسوم قابلیت دسترسی بیشتر به فسفر و نیترات در سطح خاک میباشد (رایت[۸۸] و همکاران، ۲۰۰۷). این نتایج با یافتههای بیابانی و همکاران (۱۳۹۳) که اعلام نمودند کم خاکورزی با میانگین ۰۹۳/۸۵ تن در هکتار بیشترین و بیخاکوزرزی با ۴۹۱/۷۰ تن در هکتار کمترین عملکرد علوفه ذرت همخوانی دارد. ضمیری و همکاران (۲۰۱۳) عملکرد علوفه تازه ذرت در کمخاکورزی بیشتر از بیخاکورزی و قنبریان الواجی و همکاران (۲۰۱۳) عملکرد ذرت علوفهای در کمخاکورزی بیشتر از خاکورزی مرسوم است، مطابقت دارد و با نتایج اسدی و همکاران (۱۳۹۰) که اعلام کردند در سال اول عملکرد علوفه ذرت در خاکورزی مرسوم بیشتر از دو سیستم دیگر است مغایرت دارد.
در بررسی اثر متقابل بقایا و خاکورزی مشاهده گردید که کمخاکورزی در شرایط وجود بقایا با میانگین ۷/۱۱۷ تن در هکتار و بیخاکورزی در شرایط عدم وجود بقایا با میانگین ۴۹/۷۷ تن در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین میزان عملکرد علوفه در هکتار را به خود اختصاص دادند. تیمار بیخاکورزی در هر دو شرایط وجود و عدم وجود بقایای گیاهی دارای کمترین میزان عملکرد علوفه بود. کمخاکورزی در هر دو شرایط وجود و عدم وجود بقایای گیاهی در عملکرد علوفه از نظر آماری اختلاف معنیداری داشتند (نمودار۴-۸). این افزایش عملکرد میتواند ناشی از ذخیره رطوبت خاک در بقایای موجود در سطح خاک، استقرار و تماس مناسب بذر در خاک باشد. زیبیلکس[۸۹] و همکاران، (۲۰۰۲) گزارش کردند که در سیستم کمخاکورزی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی در سطح خاک و در در منطقه فعالیت ریشه بهبود مییابد و به دلیل تغییر در معدنی شدن و ثبات بیشتر عناصر غذایی در خاک به وسیله افزایش فعالیت جمعیت میکروبی, عرضه عناصر غذایی به گیاه افزایش مییابد.
۴-۵-۲ تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت بر وزن تر برگ ذرت
نتایج تجزیه واریانس تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت بر وزن تر برگ در جدول (۴-۶) نشان داده شده است. نتایج نشان داد که خاکورزی در سطح ۱ درصد و اثر متقابل خاکورزی، بقایا و الگویکاشت در سطح ۵ درصد بر وزن تر برگ معنیدار شد.
جدول ۴-۶ تجزیه واریانس وزن تر برگ تحت تأثیر بقایا، خاکورزی و الگویکاشت
منبع تغییرات
درجه آزادی
میاگین مربعات (MS)
تکرار ®
۲
۲۷/۰
بقایا (CR)
۱
ns ۵۴/۵۴
آخرین نظرات