به زعم نصری (۱۳۸۹) مقصود ما از ادراک این است که شخص به نحو عمیقی روابط خودش را نسبت بـه اشخاصی کـه در اطـرافش هستند و نسبت به مقررات محیطش بفهمد و درک کند، با صراحت مقام خود را در جامعه که در آن زندگی و کار میکند تشخیص دهـد و بهخوبی و وضوح به نقایص و مزایای اخلاقی خود پی ببرد.
به نظرعصاره (۱۳۸۹) ادراک در نتیجه و بر اساس فعالیت با تشخیص در جامعه به وجود میآید. انسان در شناختن باقی مـردم، در ضـمن تشخیص روابط آن ها نسبت به خود با ادراک خویشتن شکل میدهد چنان چه دانشآموزی در مورد یک درس یا معلم تجربه مثبت یا منفی داشته باشد، با درس مشابه و جدید بر مبنای نگرش و تلقی گذشته بـرخورد خواهد کرد. اگر تجربه گذشته دانشآموز موفقیتآمیز باشد، نگرش مثبت نسبت به درس تقویت خواهد شد؛ و برعکس، اگر تجربه قبلی توأم با شکست باشد، با درس جدید نیز با نگرش منفی برخورد خواهد کرد.
۲-۲- ۲ – ادراک مثبت از معلمان وارتباط کلامی تعاملی
به زعم گورهام ،ارتباط غیرکلامی تنها نشانگر جزئیات سبک تدریس کارآمد است. ارتباط کلامی، وجه دیگری را نشان میدهد. دو نوع ارتباط کلامی شامل تمرکز روی افزایش تعامل بین معلمان و دانش آموزان بهنحویکه فراگیرانی فعال شوند هست. نخستین نوع، مکالمه درون کلاسی است که شامل رفتارهایی نظیر تشویق و ترغیب دانشجویان به صحبت کردن، نظرخواهی و ارائه مثالهای شخصی است،ثابتشده این نوع رفتارها رابطه مثبتی با یادگیری عاطفی و انگیزش دانشجویان دارند(گورهام، ۱۹۸۸؛ کریستوفل،۱۹۹۰).
ساندرز و وایزمن[۲۶] (۱۹۹۰) در مطالعهای در آمریکا دریافتند که دانش آموزان اروپایی-آمریکایی، افریقایی-آمریکایی، اسپانیایی و آسیایی، یادگیری عاطفی بیشتری را حین استفاده معلمانشان از رفتارهای کلامی مربوط به بحث و گفتگو نظیر پرسش در مورد تکالیف و نظرخواهی از آنان نشان می دهنداین کلاس، کلاسی است که بر روی میزان ادراک دانش آموزان از دسترسپذیری معلم تمرکز دارد.
ارتباط برونکلاسی میتواند برای دانش آموزان کم رو و خجالتی که نمیتوانند در مباحث کلاسی شرکت کنند مهم باشد (زولتن، دوران، کیلی،[۲۷]۲۰۰۱).
معلمینی که شوخطبع هستند نیز میتوانند روی این ارتباط تمرکز بیشتری داشته باشند (الیور، اوپلیگر[۲۸]،۲۰۰۳).
ارتباط کلامی بخشی از رفتارهای مشورتی است که دانش آموزان به معلمان کارآمد ارتباط میدهند. اگرچه تحقیقات کمی در این زمینه در سایر فرهنگها بهجز آمریکا صورت گرفته، بیش از دو مطالعه نشان دادهاند که این مفهوم به فرهنگ بستگی دارد (زانگ[۲۹]،۲۰۰۵؛گوراگ و اوپلاس[۳۰]،۲۰۰۹).ما آنچه را جنبه تعاملی رفتار معلم نامیدهایم موردتحقیق و بررسی قرار میدهیم. طبق این تعریف، جنبه تعاملی رفتار معلم اصطلاحی است که شامل رفتارهایی میشود که به رابطه بین معلم و دانشآموزان مربوط بوده و در تعامل میان افرادی که در داخل کلاس رابطه برقرار میکنند، مطرح میشود. (وبلز[۳۱]،۱۹۹۰)
تحقیقات بسیاری نشان میدهد که ارتباط لازمه اصلی تدریس کارآمد است. شیوه ارتباطی معلم، یا شیوهای ارتباطی که فراگیران از وی درک میکنند، به طور گسترده نگرش فراگیران نسبت به کلاس و معلم را تعیین میکند. با این وجود اطلاعات اندکی در خصوص تفاوتهای میان فرهنگی در کاربرد ادراک شده از انواع خاصی از ارتباط معلم وجود دارد. حتی اطلاعات بسیار ناچیزتری در مورد چگونگی تعیین بهترین و بدترین معلم در فرهنگها از طریق ادراک ارتباط معلم وجود دارد (نوسباوم[۳۲]،۱۹۹۲).
پژوهشگران انواع مختلف ارتباط را که به ادراک تدریس کارآمد مرتبط است شناسایی کردهاند مطالعه پیش رو چهار نوع را بررسی میکند: ۱) بیانگری غیرکلامی، ۲)حرکات خودمانی و راحت، ۳) مکالمه درون کلاسی و ۴) ارتباط برون کلاسی. دو رفتار نخست به مفهوم صمیمت جویی غیرکلامی استاد ارتباط دارد؛ در حالی که دو رفتار دیگر به راهبردهای کلامی اشاره دارند که اساتید میتوانند برای افزایش تعامل با فراگیران به کار ببرند (گورهام،۱۹۸۸؛ نوسباوم،۱۹۹۲ ،پاسکارلاوترینزینی[۳۳]،۱۹۹۱).
۲-۲-۳ – تفاوتهای فرهنگی در ادراک و ارتباط تعاملی کلامی
اگرچه ارتباط تعاملی به نظر در فرهنگهای مختلف ارزش بالایی دارد، برخی از محققین
دریافتهاند که معلمین غربی از مکالمه درون کلاسی به عنوان یک راهبرد تدریس استفاده میکنند سایر تحقیقات نشان دادهاند که دانش آموزان آسیایی کمتر در کلاس مشارکت دارند. به عنوانمثال، (لی و کاراسکوئلو[۳۴]،۲۰۰۶) ادراک دانش آموزان کرهای و آمریکایی از تعامل در ردههای آمریکایی را باهم مقایسه کردند. دانش آموزان کرهای در مقایسه بادانش آموزان آمریکایی کمتر در کلاس حرف میزدند، کلاسهای بزرگ را دوست داشتند و به نظرشان معلم مرجعیت و اقتداربیشتری داشت. گرایشهای تماس و فاصله قدرت میتواند این الگو را تفسیر کند. دانش آموزان آسیایی کمتر در کلاس حرف میزنند زیرا تمایل دارند در محیطهای اجتماعی کمتر خود را نشان دهند و معلمین نیز ممکن است کمتر مشارکت بخواهند زیرا فکر میکنند خودشان مرجع کلاساند (نگ ،ینمبلی[۳۵]،۲۰۰۴).
۲-۲-۴ – پژوهشهای مربوط به ادراک دانش آموزان
سیریلو وایزنمن[۳۶] (۲۰۰۶) پژوهشی با عنوان رفتار ارتباطی معلم در کلاس درس انجام دادهاند هدف آن ها از این پژوهش بررسی فهم و درک دانش آموزان از پنج دسته از رفتار ارتباطی معلمان در کلاس هست که عبارتاند از: بازخواست، تشویق تحسین، حمایت غیرکلامی، درک کردن و دوستانه، کنترل کردن. نمونه آماری این پژوهش را ۸ معلم از هفت مدرسه متفاوت و ۱۷۸ نفر از دانش آموزان آن ها تشکیل میدهد ابزار اندازهگیری آن ها پرسشنامه رفتار ارتباطی معلم TCBQ)) است. یافته های پژوهش نشان داده است که بین درک و فهم و درک دختران و پسران از رفتار ارتباطی معلمان در کلاس تفاوت معنادار وجود دارد که اغلب تفاوتها در متغیر حمایت غیرکلامی میباشد.
گوریگن وای جایمن[۳۷] (۲۰۰۰) در یک پژوهش اعتماد و ادراک دانشآموزان به معلمان را یک عنصر ایجاد انگیزه برای یادگیری دانستند و با مطالعه ۳۰۰ دانشجو به این نتیجه رسیدند بین اعتماد دانش آموزان به معلمان و انگیزه برای یادگیری ارتباط مستقیم وجود دارد.
همتی ویزد خواستی (۲۰۰۹) در پژوهشی مرتبط با ادراک و اعتماد دانش آموزان به معلمان به این نتایج دست یافتند که دلایل اعتماد وبی اعتمادی دانش آموزان به معلمان بیشتر متأثر از الگوهای ارتباطی، توانایی شیوه مدیریت کلاس و شیوه های تدریس معلم است. در این راستا نافتیولین و وار[۳۸] (۲۰۰۸)دریک پژوهش مشترک به این نتیجه رسیدند که ادراک دانش آموزان به معلم متأثر از جذابیتهای حاصل از ویژگیهای معلم است.همچنین در پژوهش دیگری به این نتیجه رسیدند که ارزشیابی شاگردان بیشتر متأثر از طرز عمل و روش کار معلمان است (سیف ۲۰۰۸).
آخرین نظرات