نمودار ۴-۱ تخمین واردات برنج برای ۵ سال آینده با روش هالت وینترز
نمودار ۴-۲ تخمین واردات برنج برای ۵ سال آینده با روش ARMA(1.1)
۴-۶ انتخاب بهترین روش پیش بینی
مطالعات مختلفی در زمینه ارزیابی عملکرد روشهای پیش بینی انجام شده است. هدف از انجام این پژوهشها تعیین بهترین روش یا معیار ارزیابی عملکرد این روشها بوده است. بر این اساس، معیارهای متنوعی برای بررسی دقت روشهای مختلف پیش بینی وجود دارد که رایجترین آنها معیار ریشه میانگین مجذور خطاهای پیش بینی(RMSE[53]) است. در این پژوهش نیزاز معیار RMSE جهت ارزیابی عمکرد استفاده می شود که ارزیابی عملکرد بر اساس کمترین مقدار معیار یا کمترین خطای پیش بینی است.
پس از اینکه پیش بینی را با روشهای رگرسیونی (باکس جنکینز) و غیررگرسیونی (هالت وینترز) انجام شد. در مرحله آخر بهترین روش پیش بینی را بر مبنای مقادیر مربوط به کمترین مقدار معیار ارزیابی (RMSE)، روش مناسب جهت پیش بینی میزان واردات برنج انتخاب می شود. در جدول (۴-۵) معیار RMSE برای سری واردات برنج و برای روشهای رگرسیونی و غیر رگرسیونی پیش بینی آورده شده است. اکنون بر اساس کمترین میزان RMSE بهترین روش پیش بینی انتخاب می شود.
جدول (۴-۵) معیار ارزیابی روشهای پیش بینی
نوع مدل
معیار RMSE
هموار سازی هالت وینترز
۱۹۷۱۶۰
ARMA(1. 1)
۱۴۱۶۰۹
با توجه به داده های جدول و کمترین مقدار معیار RMSE برای سری زمانی واردات برنج، مربوط به روش پیش بینی ARMA(1.1) است. بنابرین روش منتخب برای پیش بینی سری زمانی واردات برنج ARMA(1.1) است.
۴-۷ پیش بینی
پس از انتخاب بهترین روش پیش بینی بر اساس حداقل خطای پیش بینی بر اساس معیار RMSE به پیش بینی میزان واردات بر اساس Fob و بر حسب تن طی سالهای آینده میپردازیم که در جدول (۴-۶) آورده شده است.
جدول (۴-۶) پیش بینی واردات برنج با روش منتخب
نام محصول
مدل پیشبینی
۱۳۹۲
۱۳۹۳
۱۳۹۴
۱۳۹۵
۱۳۹۶
برنج
ARMA(1.1)
۱۱۰۵۷۹۷
۱۱۰۷۲۳۳۳
۱۱۷۲۳۳۳۹
۱۲۳۸۸۸۱
۱۳۰۵۴۲۳
بر اساس داده های جدول مقدار ارزش واردات برنج در ۵ سال آینده روند صعودی ملایمی خواهد داشت.
فصل پنجم
نتیجه گیری و ارائه پیشنهادها
۵-۱ مقدمه
ازآنجا که پیشگویی وقایع آینده در فرایند تصمیم گیری نقش عمدهای ایفا می کند، بنابرین پیش بینی برای بسیاری از سازمانها و نهادها حائز اهمیت است. بهعلاوه پیش بینی متغیرهای اقتصادی نقش مؤثری در سیاستهای دولت دارد، چرا که دولت سیاستهای خود را نه فقط بر اساس وضع موجود، بلکه بر مبنای پیش بینی کوتاه و بلندمدت از متغیرهای کلیدی اقتصادی تدوین می کند و به مورد اجرا می گذارد. بنابرین دقت پیش بینی این متغیرها، صرفنظر از درستی و تناسب سیاستها با وضع موجود، از جمله رموز موفقیت این سیاستها بهشمار میآیند.
در این فصل بر اساس نتایج تفصیلی ارائه شده در فصول قبل، نتایج حاصل از محاسبات انجام شده، نتایج آزمون فرضیه های پژوهش، تفسیر و مقایسه آن با نتایج پژوهشهای پیشین، نتایج مبتنی بر پژوهش و پیشنهادهایی جهت پژوهشهای آتی ارائه می شود.
۵-۲ نتایج آزمون فرضیه های پژوهش، تفسیر و مقایسه آن با نتایج پژوهشهای پیشین
بر اساس یافته های این پژوهش که در فصول قبل ارائه شد. سری زمانی ارزش سری زمانی واردات برنج بر اساس آزمون تصادفی بودن والد ولفویتز غیرتصادفی و پیش بینی پذیر میباشد.
۵-۲-۱ تفسیر فرضیه اول
روشهای رگرسیونی پیش بینی واردات در مقایسه با روشهای غیر رگرسیونی از دقت بیشتری برخوردارند.
تفسیر آماری نتیجه آزمون
برای سری زمانی ارزش واردات برنج با توجه به کمترین میزان معیار RMSE روش پیش بینی ARMA بهعنوان بهترین روش پیش بینی انتخاب شد، از آنجا که ARMA یک روش رگرسونی است، پس این سری فرضیه اول را تصدیق می کند. یعنی برای سری زمانی ارزش واردات برنج روشهای رگرسیونی پیش بینی نسبت به روشهای غیر رگرسونی از دقت بیشتری برخوردار است.
مقایسه با نتایج قبلی:
فرج زاده و شاه ولی (۱۳۸۷) در پژوهش خود بر روی پیشبینی قیمت پنبه و برنج وزعفران به این نتیجه رسیدند که بر اساس کمترین معیار خطای پیش بینی، الگوی ARIMA سریهای قیمت اسمی برنج و زعفران را بهتر از سایر روشها پیش بینی می کند . بهترین روش پیش بینی برای سریهای قیمت اسمی و واقعی پنبه نیز به ترتیب با بهره گرفتن از الگوی شبکه عصبی مصنوعی و هار مونیک به دستآمد .
در پژوهش دیگری بسلر(۱۹۸۰) بهمقایسه میان توزیع ذهنی برآورد شده توسط کشاورزان از عملکرد محصول و مدلهای پیش بینی در ایالت کالیفرنیا به طور توام پرداخت. نتایج مطالعه وی نشان داد که در زمینه برآورد میانگین سری مدل ARIMA با نتایج برآورد شده کشاورزان سازگاری بیشتری دارد.
پریزن و اسماعیلی (۱۳۸۷)در پژوهشی برروی مقایسه روشهای کمی در پیش بینی واردات ادویهجات دریافتند که واردات زردچوبه تصادفی و پیش بینی ناپذیر است. بهعلاوه مقایسه روشهای مختلف آشکار میسازد که در پیش بینی واردات دارچین و هل روش ARIMA برتری دارد. همچنین نتایج نشان میدهد که واردات دارچین نوسانهای بیشتری نسبت به هل دارد.
صبور و ارشاد الحق (۱۹۹۳) نوسانهای روند زمانی، فصلی و سیکلی قیمتهای عمده فروشی در بنگلادش را با بهره گرفتن از مدل ARIMA و هارمونیک برای پیش بینی قیمتهای آینده مورد استفاده قرار دادند. از میان روشهای معمول موجود برای پیش بینی سریهای زمانی، مدل ARIMA از کاربرد گستردهتری برخوردار بوده است.
۵-۲-۲ تفسیرفرضیه دوم
با توجه به روند روبه رشد تقاضا، میزان واردات برنج در آینده افزایش مییابد.
تفسیر آماری نتیجه آزمون
برای سری زمانی ارزش واردات برنج با توجه به انتخاب بهترین روش پیش بینی بر اساس کمترین میزان RMSE و انتخاب مدل ARMA بهعنوان بهترین روش و با توجه به داده های جدول (۵-۱) ارزش واردات برنج در سالهای آینده افزایش پیدا خواهد کرد، پس یعنی سری زمانی ارزش واردات برنج فرضیه دوم را تأیید می کند.
جدول (۵-۱) پیش بینی ارزش واردات برنج بر اساس مدل منتخب
مدل منتخب
۱۳۹۲
۱۳۹۳
۱۳۹۴
۱۳۹۵
۱۳۹۶
ARMA(1.1)
۱۱۰۵۷۹۷
۱۱۰۷۲۳۳۳
۱۱۷۲۳۳۳۹
۱۲۳۸۸۸۱
۱۳۰۵۴۲۳
۵-۲-۳ تفسیر فرضیه سوم
با توجه به حداقل خطای پیش بینی روشهای سری زمانی تک متغیره ARMA و ARIMA برای پیش بینی مقادیر آینده ارزش واردات برنج مناسبتر است.
تفسیر آماری نتیجه آزمون:
برای سری زمانی ارزش واردات برنج با توجه به حداقل خطای پیش بینی که در جدول (۵-۲) آمده بهترین روش پیش بینی روش ARMA(1.1) است. پس سری زمانی ارزش واردات برنج فرضیه سوم را تصدیق می کند.
آخرین نظرات