این فصل از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اول مبانی نظری است که خود از بخش های ارزیابی اقتصادی، معرفی نرم افزار کامفار، انرژی خورشیدی و گاز طبیعی تشکیل شده است و قسمت دوم که پیشینه تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور را بررسی میکند.
۲-۱- ارزیابی طرح های اقتصادی
سرمایهگذاری در امور صنعتی، کشاورزی، فرهنگی و اجتماعی با بهره گرفتن از منابع محدود جامعه، یگانه ابزار عمده تحقق اهداف مورد نظر کشورهاست. بدیهی است در صورت استفاده نامناسب از این منابع محدود، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی، کشور متضرر خواهد شد. به منظور پرهیز از اینگونه زیانها، میبایست هر طرح سرمایهگذاری بر اساس یک سری ضوابط، به طور دقیق مورد مطالعه و سنجش قرار گیرد. هدف از تدوین مطالعات توجیه طرحهای عمرانی و به ویژه طرحهای بندری که عموماً هزینه بر میباشند نیز جلوگیری از زیان و استفاده بهینه از منابع با تعیین بهترین و مؤثرترین شیوه سرمایهگذاری به منظور بهبود سطح عملکرد و درآمد بنادر میباشد. از این رو در این فصل، ابتدا تحت عنوان مطالعات توجیه طرحهای عمرانی، تعریف طرح عمرانی و انواع آن تشریح میشود. به علاوه مفهوم مطالعات توجیه فنی، مالی و اقتصادی و لزوم انجام آن برای طرحهای عمرانی توضیح داده شده و سپس روند چگونگی تدوین گزارش توجیه طرح ها درجهان و ایران مورد بررسی قرار میگیرد(اسکونژاد، ۱۳۸۰).
۲-۱-۱- چرخه حیات طرح
برای چرخه حیات طرح در نظام فنی و اجرایی طرحهای عمرانی کشور، سه مرحله متمایز پیشبینی شده است که عبارتند از :
-
- تهیه
-
- اجرا
- بهرهبرداری
هر کدام از مراحل فوق از مجموعه اقداماتی تشکیل میشود که سهم عواملِ مشاوره، طراحی، ساخت و نصب در آن ها متفاوت میباشد. مرحله تهیه طرح که به آن مطالعه توجیه طرح نیز گفته میشود، جنبه خدمات مشاوره دارد و از زمان شکلگیری فکر ایجاد طرح آغاز شده (مطالعه شناسایی)، پس از انجام مطالعه امکان سنجی اولیه (مقدماتی) و امکانسنجی نهایی (توجیه تفصیلی)، با ارزیابی نتیجه مطالعات، خاتمه مییابد. در صورتی که نتیجه ارزیابی مطالعه مثبت باشد، اقدامات لازم برای طراحی تفصیلی و شروع مرحله اجرا به عمل میآید. انجام صحیح مرحله تهیه طرح، اجرای درست و بهینه آن را در پی دارد (راهنمای تهیه گزارش توجیه طرح، ۱۳۸۰).
در بعضی بررسی ها ثابت شده در مرحله تهیه طرح که حدود پنج درصد از کل سرمایهگذاری هزینه میشود، شصت و پنج درصد ساختار اصلی طرح مشخص میگردد. نظر به اهمیت انجام مرحله تهیه طرح، در بند ۱۰ماده یک قانون برنامه و بودجه، مجموع عملیاتی که بر اساس مطالعات توجیه فنی و اقتصادی یا اجتماعی انجام میشود، طرح عمرانی نامیده شده و در تبصره ۵ ماده واحده قانون برنامه دوم توسعه و ماده ۶۱ قانون برنامه سوم توسعه، شروع عملیات اجرایی طرحهای عمرانی تنها پس از انجام مطالعات تهیه طرح مجاز شناخته شده است. تقسیم مطالعات امکانسنجی به اولیه و نهایی مانع از آن است که بلافاصله پس از مطرح شدن فکر ایجاد طرح، بدون بررسی گزینهها و راه حلهای مختلف، مطالعه امکان سنجی نهایی انجام شود. انجام مطالعه امکان سنجی اولیه از تهیه طرحهای مختلفی که احتمال موفقیت آن ها در ارزیابی ضعیف است، جلوگیری و قبل از آنکه هزینه زیادی صرف مطالعه امکانسنجی نهایی شود، چشمانداز اجرای پروژه را روشن میکند(اسکونژاد، ۱۳۸۰).
در مطالعات امکانسنجی نهایی، گزینههایی که در مطالعات امکانسنجی اولیه قابل بررسی تشخیص داده شده است، مورد مطالعه قرار میگیرند. نهایتاًً در صورتی که نتایج مطالعات مذکور نشانگر ضرورت اجرای طرح بوده و اولویت طرح در میان دیگر طرحهای مشابه توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تأیید شود، میتوان نسبت به اجرای طرح اقدام نمود. همان گونه که گفته شد، تهیه طرح بیش از نیمی از ساختار اصلی طرح را به خود اختصاص میدهد و این در حالی است که مرحله اجرا و پس از آن مرحله بهرهبرداری از طرح، از سهم کمتری برخوردارند.
۲-۱-۲- مفهوم مطالعات توجیه فنی و اقتصادی
همان گونه که قبلاً اشاره شد، قانون برنامه و بودجه کشور مقرر داشته است که طرحهای عمرانی بر اساس مطالعات توجیه فنی و اقتصادی انتخاب و اجرا شوند. منظور از مطالعات توجیه، گردآوری مجموعه آمار و اطلاعات و بررسی و تحلیلهایی درباره طرح عمرانی است تا بر پایه آن بتوان درباره سودمندی طرح داوری کرد و مطمئن شد که برای رفع یک یا چند نیاز جامعه، تمام گزینه های مطلوب (راه حل های مختلف) مورد مطالعه قرار گرفته و از میان آن ها، بهترین گزینه مشخص شده است و از این رو، انتخاب و اجرای طرح از نظر جامعه و اقتصاد ملی کشور، سودمند و بخردانه است. هدف طرحهای عمرانی آن است که با توجه به برنامه های توسعه پنجساله، سطح عمومی زندگی مردم کشور را بهبود بخشد. با توجه به این هدف، آن دسته از طرحهای عمرانی که به مؤثرترین شیوه، تولید اقتصادی کشور را به طور مستقیم و یا غیرمستقیم افزایش دهد و با آیندهنگری درست موجبات افزایش محصول ملی (کالا یا خدمت) را فراهم آورد، بهترین طرحهای عمرانی شناخته میشود. طرحهای یاد شده از یک سو، باید نیازها و تقاضای جامعه را پاسخگو باشد و از سوی دیگر، امکان و توانایی فراهم آوردن منابع مورد نیاز برای تولید محصول را داشته باشد. با توجه به مطالب یادشده، در مطالعات توجیه طرحهای عمرانی، باید عناصر مهم و اساسی مربوط به تولید یک کالا یا خدمت معین، به همراه گزینههای محتمل آن ها تعیین، تعریف و تحلیل شود. مطالعه توجیه باید وضع طرح را بر اساس یک ظرفیت معین و در یک منطقه مشخص، با کاربرد فناوری یا فناوریهای خاص درارتباط با منابع مورد نیاز و با یک هزینه سرمایهگذاری و هزینه بهرهبرداری و نگهداری معلوم و در آمد متصور احتمالی مشخص کند و سودمندی طرح را از نظر مالی و اقتصادی و ملاحظات اجتماعی تعیین نماید. هنگامی طرح عمرانی موجبات افزایش محصول ملی را فراهم میآورد که مجموع ارزش کلی محصول تولیدشده مستقیم و یا محصولات غیر مستقیمی که به دلیل اجرای طرح توسط سایر بخشها تولید میشود، بیش از هزینه اقتصادی منابعی باشد که برای تولید محصولات یاد شده مورد استفاده قرار گرفته است(خلیلی عراقی، ۱۳۸۴).
آخرین نظرات